Jo, det spelar en jävla roll.

Nu har alla redan hunnit blogga på det här temat men även jag måste få göra ett inlägg.

Tema:

Vi har lekt med getingmidjebarbies sen femtiotalet. Rosa korta klänningar, tjockt hårsvall, stora bröst och långa ben. Vi har pressat ner deras deformerade fötter i klackskor och låtit dem bo i rosa slott. Det blev väl inget fel på oss? Varför den här hysterin om leksaker?

Jo, för att det faktiskt blev lite fel på oss. Vi tycker att det är ganska viktigt att ha barbielena ben. Vi tycker åtminstone inte att det ska synas hår under armarna. Vi tycker att det är viktigt att vara smal, vi tycker att det är viktigt att ha tjockt och vackert hår, vi tycker att benen blir snyggast i högklackat och vi vill ha välformade bröst. Det där med rosa slott, har kanske inte slagit igenom lika starkt. Det finns en industri som hela tiden tjänar stora pengar på att vi inte är riktigt nöjda med hur vi ser ut. Med Barbie som ideal, lär de fortsätta tjäna pengar.

Jag skulle gärna rensa hela min förskola på barbies. Inte en liten sko skulle jag ha behållt. Å andra sidan, i perioder lockar barbielådorna både pojkar och flickor och leken blir, om man får värdera den, riktigt bra. Det blir fantasifullt, jämlikt, verbalt och roligt. Jag är på jakt efter lite bättre dockor nu. Dockor och figurer med lite vettiga utseenden. Dockor som är smala, småtjocka, tjocka, korta, sneda, långa… Är det någon som har tips? Hör av er, snälla! Jag läste förresten någonstans att om Barbie varit en människa, hade hon fått krypa fram, på grund av sina proportioner…

Så ja, jag tror det spelar en jävla roll vad barnen leker med, vilka utseenden som blir ideal och vilka normer vi signalerar med de leksaker, böcker, tv-program och bilder vi presenterar för barnen.

Annonser

En reaktion på ”Jo, det spelar en jävla roll.

  1. Bra där! Visst borde dockor som faktiskt är proportionerad som en vanlig människa finnas? Skulle gärna ha såna hemma. Men benen, Barbies ben!!! Vilken läskig utveckling (?) sen 80-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s