Kangos Skoltidning 1937

Det här skrev min farfar Torsten Ylivainio i Kangos skoltidning när han gick i årskurs 6. Jag hittade det när jag googlade på hans namn. Är det inte fantastiskt?

 


Min Hemby

Min hemby heter Kangos. Den är belägen vid Lainio älv i Junosuando församling. Byn är mycket vacker.
I dess omgivningar finns kullar och sjöar, men skog finns det inte så mycket, för den är borthuggen. I närheten av byn finns det tre forsar. De heta Pahtakoski, Sienikoski och Kangosenkoski.

På 1500-talet kom den första bebyggaren hit. Han var troligen från Finland. Han hette Simu. Han hade varit här ganska länge, innan den andra bebyggaren kom. Han hette Juuso.
Simu bosatte sig där nu Snabbs gård ligger, Juuso där Alainentalo nu är. Dessa första bebyggare levde av fiske, jakt och jordbruk. Det fanns skärskilda fiskeplatser, som man kallade ” kentät ”.
Till Kangos kom fiskare även från andra byar, ty älven var full av fisk och man fiskade sommaren ut. De nästa gårdarna voro Nykäinen, Kauppi och Uusitalo. Nu räknar Kangos ett femtiotal rökar och är väl den största av församlingens byar.

Den förste läraren, som var här, hette Johan Raatamaa. Han började sin undervisning här år 1848. Den första skolan byggdes under magister Ståhls tid, år 1890. År 1922 började man bygga en ordentlig väg hit. Nu har vi också en ny skola. Vår by går nu mycket framåt. Nya gårdar resa sig och byn växer både på bredden och längden. Nu är byn en halv mil lång.

Skrivet av:

Torsten Ylivainio, kl. 6.

Ur TORNEDALEN n:r 4 1937

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s